Gondoljon az egészségére!

Fogpótlások

Az idő előrehaladtával egyre nagyobb az esély fogaink elvesztésére. Ennek rengeteg oka lehet, szorosan összefügg a szájápolási szokásokkal, a táplálkozással, genetikai tényezőkkel.

A hiányzó fogakat feltétlenül pótolni kell, lehetőség szerint minél hamarabb. Már egy fog hiánya felborítja a harapás egyensúlyát, a rágóképesség csökkenését okozza. Közvetetten károsodik a rágóizület, a hiány helyén a csontszövet mennyisége a funkció hiánya miatt folyamatosan csökken, egy későbbi implantációhoz egyre kedvezőtlenebb lehetőségeket teremtve.

A hiányos fogazat hangképzési problémákhoz vezethet és esztétikai problémákat is okozhat, melyek elősegíthetik az önértékelés csökkenését, az önbizalom hiányát. A még meglévő fogak a foghiány hatására elmozdulnak, a fogazat egysége, statikája megbomlik. Minél később készül el a fogpótlás a hiányzó fog helyére, annál nehezebb és komplikáltabb az eredeti állapot helyreállítása.

A harapás egyensúlyának felborulása fogszorításos panaszokhoz is vezethet, mely együtt járhat nyak-és hátfájdalommal, fejfájással, alvászavarok alakulhatnak ki. A kialakult foghiányok pótlására többféle megoldás létezik.

RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK, HIDAK

Kisebb foghiányok esetén esztétikailag és funkcionálisan is tökéletes megoldást nyújthat a fogakra rögzített fix pótlás. Ilyenkor a foghiányt határoló lecsiszolt fogakra rögzítjük koronával a műfogakat. Esztétikailag és rágás tekintetében is kiváló megoldás. A hidak készülhetnek hagyományos fémre égetett porcelánból, vagy az esztétikusabb, élethűbb zirkon vázra égetett porcelánból.

KOMBINÁLT FOGPÓTLÁSOK

Nagyobb foghiányok esetében, amikor az implantáció anyagi vagy anatómiai okokból kifolyólag nem lehetséges, akkor kombinált fogsort készítünk. A fogpótlás ezen módja fix és kivehető részekből áll, amelyek között a kapcsolódást fém kapoccsal vagy egy esztétikusabb speciális és láthatatlan összekötő elemmel oldjuk meg.

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁS

Teljes foghiány esetén azoknak a pácienseknek ajánljuk, akiknél az implantáció lehetősége nem áll fenn. A kivehető protézisek megtámasztása a nyálkahártya feladata, ezért aki sorvadt állcsontgerinccel rendelkezik, azok számára a kivehető protézis stabilitása nem kielégítő. Ilyen esetekben szükséges fogsorrögzítő ragasztók használata.

IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK

Ez a pótlási lehetőség kisebb és nagyobb, illetve teljes foghiányok pótlására is alkalmas lehet, ha megfelelőek az anatómiai adottságok (elegendő ,ép csontmennyiség áll rendelkezésre). Költségesebb, mint a hagyományos fogpótlások, de hosszabb távú megoldást jelent és nem kell ép fogakat feláldozni, lecsiszolni a rögzítés érdekében. Implantátumokkal fix fogpótlásokat tudunk készíteni abban az eseteben is, amikor a maradék fogak száma és elhelyezkedése már csak kivehető fogpótlást tenne lehetővé. Stabil, fix pótlási lehetőség bármely foghiány esetében.

A fogászati implantátum egy titánból készült műfoggyökér, mely funkcionálisan képes helyettesíteni a valódi foggyökeret, erre rögzül később a felépítmény, illetve a különböző fogpótlások. Ez a nagy tisztaságú titán teljesen szövetbarát és lehetővé teszi, hogy az implantátum képes legyen a csontszövettel szorosan kapcsolódni.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, ezért nem jár fájdalommal. Speciális sebészi készülékkel elkészítjük a mesterséges foggyökér helyét és betekerjük az előre megtervezett méretű implantátumokat a csontba. Az implantátum behelyezése után a műtéti szituációtól függően azonnal vagy néhány hét elteltével kerül rá az ínyformázó gyógyulási csavar. Ennek az a funkciója, hogy a fogbeültetést követően az íny elnyerje ideális formáját a végleges implantációs pótláshoz. Általában 2-3 hónap (alsó állcsont) vagy 4-5 hónap (felső állcsont) elég ahhoz, hogy az implantátum annyira rögzüljön, hogy terhelni lehessen, azaz fogat lehessen rá pótolni. Bizonyos esetekben a teljes becsontosodáshoz hosszabb időre, akár egy évre is szüksége lehet.

A gyógyulási idő elteltével következik a fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumot felszabadítjuk, majd az implantátumra ráillesztjük a felépítményt, amely már kiemelkedik a csont felszínéből, illetve az ínyből is. Ez még nem maga a korona. A felépítmény úgy néz ki, mint egy fogcsonk, amelyet a fogorvos lecsiszolt. Erre lehet majd ráhelyezni a fogtechnikai laboratórium által elkészített fogpótlást, a koronát, hidat, esetleg kivehető fogsort.

Élethű porcelán hidak

Fémmentes, nem allergizáló fogpótlások

Stabil, jól funkcionáló kivehető protézisek

Titán implantátumok