Ma már nem luxus

Esztétikai fogászat

Az igényes fogászati ellátás nem merül ki a rágóképesség helyreállításában. Azt valljuk, hogy a tökéletes funkció együtt kell járjon a kíváló esztétikummal. Ehhez természetesen elhivatottság, kíváló fogászati anyagok, manualitás, komoly szakmai felkészültség szükségeltetik.

TÖMÉSEK

A fog tömésére általában kisebb és közepes fogszuvasodás vagy sérülés következtében kialakuló foganyaghiány esetében kerül sor. Esztétikus töméseink kiváló minőségű fényre kötő kompozitból készülnek, teljes mértékben igazodva az eredeti fogszínhez.

BETÉTEK

A betéteket olyan esetben alkalmazzuk, amikor a meglévő foganyag már olyan kevés, hogy tartása nem elegendő egy hagyományos tömés elkészítéséhez, de szeretnénk a fogból minél kevesebbet feláldozni. A betét, olyan szilárd tömésfajta, amelyet fogtechnikus készít el, lenyomat alapján. Kiterjedése alapján megkülönböztetünk inlay-ket (kisebb méretű) és onlay-kat (nagyobb méretű, pótolja a rágófelszíni csücsköket is). Anyagát tekintve készülhet fogászati kompozitból, porcelánból és aranyból. Előnye a hagyományos töméssel szemben, hogy sokkal ellenállóbb a rágás során fellépő erőhatásokkal szemben, belső szerkezete rendezettebb és nem zsugorodik a fogba helyezést követően, így abban feszülést nem okoz. Szépen megmunkálható, így tökéletesen élethű formát ad a fognak. Nem színeződik el, nem korrodál, nem oldódik és így nem is allergizál. Gyökérkezelés után, a fog koronai részének helyreállításakor is gyakran készül betét, hiszen a kezelés során a fogak a nagy foganyag veszteség miatt sokszor meggyengülnek, könnyebben törhetnek. Az Inlay/onlay készítése a tömés és a korona közötti "átmenet", amely tökéletes esztétikai és funkcionális eredményt ad.

PORCELÁN ÉS DIREKT HÉJAK

Héjakkal a fogak színét, formáját tökéletesíthetjük. Alkalmazhatóak a tág fogközök szűkítésére, illetve a metszőfogak balesetes éltörésének restaurálására is.

Héjakkal a mosoly egységesebb lesz, változtathatunk akár a fogak hosszán, szélességén, domborúságán, és bizonyos mértékben korrigálhatjuk a fogak állását is, beljebb, vagy kijjebb is helyezhetjük őket a fogívben.

 

 

Direkt és indirekt héj esetében is a fogak orcai felszínét kell megmunkálni, a készítendő héj anyagától és az adott szituációtól függően 0,3-0,8mm mélységben. Ezt a hiányzó részt pótoljuk vagy egy ülésben rögtön az előkészítés után tömőanyaggal (direkt héj) vagy lenyomatvételt követően a fogtechnikai labor által elkészített porcelán restaurációval (indirekt héj). Ezt egy következő ülés során rögzítjük a fogon egy speciális ragasztó segítségével.

A héjak készítése azonban nem minden esetben javasolható. Ha a fog két oldalról tömött, a régi tömések eltávolítása és a külső felszín preparálása után általában már olyan nagy a hiányzó foganyag mennyisége, hogy héj helyett sokszor inkább korona készítését javasoljuk.

FÉMMENTES PORCELÁN KORONA

Korona készítésekor a fog már olyan mértékben károsodott, hogy töméssel, vagy betéttel a hiányzó részeket már nem lehet pótolni. Ilyekor a fogat kb. 1-1.5mm mélységben körbe kell csiszolnunk, és a magasságából is legalább ennyit el kell vennünk. A csonkról ezután lenyomatot veszünk és ideiglenes műanyag koronát készítünk, amíg a végleges fogpótlás el nem készül.

Minden korona szerkezetileg két részből áll, a csonkra pontosan illeszkedő, a preparációs szélig érő vázból és az arra készülő fogszínű és fog formájú leplezésből. A váz anyaga szerint megkülönböztetünk fémvázas (speciális fogászati, nikkelmentes fémötvözet, arany) vagy fémmentes (cirkónium, porcelán) koronákat.

A hagyományos fémkerámia koronák fém alapja, amire a porcelánt égetik, nem engedi át a fényt. Fémmentes koronák esetében a fény akadálytalanul jut be a fogba, ami a fognyaknál és az íny szélénél visszasugározódik. Ezek a területek világosabbak és élettelibb színűek lesznek, az ínyszél szép rózsaszínű marad. Nagy előnyük, hogy megbízhatóbban tudjuk a fogakhoz rögzíteni őket és szemben a fémötvözetekkel, nem allergizálnak.

Mosolytervezés

Egészséges, szép fogak

Kiemelkedő esztétikum